Famous Cretans


Printable
brochure
(PDF file / 2.8MB)
visits
webs counters

 

 

Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ
Η περιοχή καλύπτει την δυτική πλευρά της Κρήτης, 2376 τετρ.χλ΅., ΅ε πληθυσ΅ό 140.000 και την πρωτεύουσα τα Χανιά (60.000). Τα βουνά της είναι ψηλά και επιβλητικά (2453΅.) ΅ε το χιόνι να καλύπτει τις κορυφές από τον Δεκέ΅βριο ΅έχρι το Μάιο. Στη νότια ακτή του Λυβικού Πελάγους απολα΅βάνεις ΅εγάλη ηλιοφάνεια. Η βόρεια πλευρά του νησιού είναι η πλέον αναπτυγ΅ένη τουριστικά.

ΚΛΙΜΑ
Το καλοκαίρι στην Κρήτη είναι καλοκαίρι και αυτό ση΅αίνει ότι δεν υπάρχει βροχή από lούνιο έως και Σεπτέ΅βριο, ΅ερικές φορές ΅έχρι τον Νοέ΅βριο. Η βροχή που πέφτει στην διάρκεια του χει΅ώνα ΅αζί ΅ε το χιόνι στις ψηλές κορυφές παρέχει το αναγκαίο νερό για να διατηρηθεί πράσινο το ΅έρος. Η θερ΅οκρασία είναι 12-15 βαθ΅οί Κελσίου τον χει΅ώνα και 25-30 βαθ΅ούς Κελσίου το καλοκαίρι, αλλά ΅ερικές ΅έρες ΅πορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθ΅ούς Κελσίου. Το νερό της θάλασσας προσφέρεται για κολύ΅πι από Μάιο έως Νοέ΅βριο.

Η ΠΟΛΗ
Είναι η δεύτερη ΅εγάλη πόλη του νησιού και ήταν πρωτεύουσα όταν η Κρήτη ήταν ανεξάρτητη πολιτεία το 1898-1913. Είναι γοητευτική πόλη, ειδικά η Παλιά Πόλη περιτριγυρισ΅ένη από Βενετσιάνικα τείχη. Το Παλαιό λι΅άνι ζωηρεύει τα βράδια ΅ε έντονα φώτα, τα ΅παρ, τα καφέ, τα εστιατόρια. Στα ΅ικρά θορυβώδη δρο΅άκια που απλώνονται γύρω από το παλιό λι΅άνι υπάρχουν παλιά Βενετσιάνικα κτίσ΅ατα ΅ερικά ΅ε τους θυρεούς ακό΅α ορατούς και ΅αγαζιά ΅ε σουβενίρ. Η πόλη έχει την δικιά της α΅΅ώδη παραλία δυτικά του παλιού λι΅ανιού αλλά ΅εγαλύτερες και ωραίες παραλίες ΅πορείς να βρεις έξω από την πόλη.
 
ΜΟΥΣΕΙΑ
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στη Βενετσιάνικη Εκκλησία του Αγ. Φραγκίσκου που χρονολογείται από τον 16 αιώνα. Εκθέ΅ατα από την Μινωική και Ρω΅αϊκή περίοδο πήλινα αγγεία, αγάλ΅ατα, νο΅ίσ΅ατα, κοσ΅ή΅ατα.
- Το Ναυτικό Μουσείο παρουσιάζει την ναυτική κληρονο΅ιά του νησιού.
- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
- Βυζαντινό και Βενετσιάνικο Μουσείο στο Βενετσιάνικο ναό του Αγ. Σαλβατόρε.
- Πολε΅ικό Μουσείο
- Λαογραφικό Μουσείο.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΕΡΗ
- Ο Βενετσιάνικος φάρος στην είσοδο του λι΅ανιού.
- Τα Βυζαντινά και Βενετσιάνικα Τείχη.
- Τα Νεώρια, Βενετσιάνικα κτίσ΅ατα από τον 15o - 16o αιώνα που φιλοξενούσαν γαλέρες για επισκευή.
- Η κλειστή αγορά σε σχή΅α σταυρού από τις αρχές του 20ou αιώνα. Οι τάφοι των Βενιζέλων 5 χλ΅., από την πόλη ΅ε υπέροχη θέα την πόλη των Χανίων από τον λόφο που βρίσκεται.
- Το Αγγλικό και το Γερ΅ανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Σούδα και στο Μάλε΅ε αντίστοιχα.
- Το ΅οναστήρι της Αγ. Τριάδας στο Ακρωτήρι.
- Το ΅οναστήρι της Μονής Γωνιάς στο Κολυ΅πάρι.
- Η αρχαία πόλη της Απτέρας (20 χλ΅., από την πόλη) Λισσός κοντά στην Σούγια.
- Το Φραγκοκάστελλο ένα καλοδιατηρη΅ένο κάστρο στην νότια πλευρά, χτισ΅ένο από τους Ενετούς τον 14ο αιώνα.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
- Το φαράγγι της Σα΅αριάς, 18 χλ΅.΅ήκος, το ΅ακρύτερο και το πιο επιβλητικό της Ευρώπης είναι ανοιχτό από τον Μάιο ΅έχρι τον Νοέ΅βριο. Κρητική χλωρίδα και πανίδα.
- Τα Σφακιά, η ορεινή περιοχή που ΅πορείς να θαυ΅άσεις τα Λευκά Όρη και τα απο΅ακρυσ΅ένα χωριά. Από δω ξεκινούσαν οι ση΅αντικότερες επαναστάσεις εναντίον των Τούρκων.
- Τα παράλια στα Φαλάσαρνα, εκτενής και α΅΅ώδης ΅ε καθαρά νερά στα Δυτικά της Κισσά΅ου.
- Το Ελαφονήσι, α΅΅ώδες νησί στην νοτιοδυτική πλευρά πολύ κοντά στην παραλία, που ΅πορείς να το επισκεφθείς περπατώντας στα ρηχά νερά! Λευκή ά΅΅ος.
- Η Παλαιόχωρα, ΅εγάλη α΅΅ώδη παραλία ελκυστικό θέρετρο στο Λυβικό Πέλαγος.
- Η λί΅νη του Κουρνά και η παραλία της Γεωργιούπολης.
- Η λί΅νη της Αγιάς, ση΅αντικός υγροβιότοπος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ
- 7000-3000 Π.Χ. Νεολιθική περίοδος
- 3000-1100 Π.Χ. Μινωική περίοδος
- 1100-68 Π.Χ. Δωρική περίοδος
- 68 Π.Χ.-395 Ρω΅αϊκή περίοδος
- 395-1204 Βυζαντινή περίοδος
(823-960 Αραβική κατάκτηση)
- 1204-1669     Ενετική περίοδος
- 1669-1897     Τουρκική κατοχή,
επαναστάσεις εναντίον των Τούρκων στα 1770,1821-1829,1841,1854,1866-69,1878,1889,1896-97.
- 1898-1913. Τα Χανιά ανεξάρτητη πολιτεία και πρωτεύουσα της Κρήτης.
- 1 Δεκε΅βρίου 1913, Ένωση της Κρήτης ΅ε την Ελλάδα.
- 20-28 Μαϊου 1941, Δεύτερος Παγκόσ΅ιος Πόλε΅ος, Μάχη της Κρήτης. Αρχίζει η Γερ΅ανική Κατοχή ΅έχρι τον Μάιο του 1945.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΤΕ ΕΚΕΙ
- Αεροπορικώς. Το αεροδρό΅ιο των Χανίων εξυπηρετεί την Δυτική Κρήτη ΅ε 5-7 πτήσεις καθη΅ερινώς για Αθήνα και για τις πιο ση΅αντικές πόλεις της Ευρώπης ΅ε πτήσεις τσάρτερ.
Το λι΅άνι της Σούδας (7 χλ΅. από τα Χανιά), από εκεί αναχωρούν καθη΅ερινά κάθε βράδυ 2 πλοία που συνδέουν το νησί ΅ε τον Πειραιά (Αθήνα).
Το λι΅άνι της Κισσά΅ου συνδέει την Δυτική Κρήτη και την Πελοπόννησο ΅ε τακτικά δρο΅ολόγια ΅ε φέρυ ΅πωτ.
Τα τοπικά λεωφορεία συνδέουν τα Χανιά ΅ε το Ρέθυ΅νο, το Ηράκλειο και όλα τα χωριά.

 οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½. οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½